2.4.07

Uitvinder wordt sceptisch

Tim Berners-Lee is de uitvinder van het internet. Je hoort het dikwijls, maar eigenlijk is het niet helemaal waar. De bijdrage van onze landgenoot Robert Cailliau wordt dikwijls vergeten. Eigenlijk is hij het, die aan de wieg van het internet stond. Alleen liet hij de verdere eer aan Berners-Lee, om zich zelf terug te trekken in de Zwitserse Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire. Op 1 februari ging hij daar met pensioen, in De Tijd van vorig weekend gaf hij een uitgebreid interview.

Wanneer hem gevraagd wordt naar het belang en de toekomst van Web 2.0, reageert hij eerder verrassend: "Web 2.0 is een wolk van vage begrippen die allemaal met psychologie te maken hebben. Communicatie is niet hetzelfde als medeleven."

En of Web 2.0 dan echt zo'n vernieuwend iets is? "Dat doet me natuurlijk glimlachen: het internet was toch wel dé infrastructuur die als oorspronkelijk doel had het samenwerken, delen en netwerken te bevorderen." Nog volgens Cailliau had Wikipedia al een voorganger in 1994, met de Virtual Library. Door o.m. technologisch geknoei met browsers en hebzucht van commerciële bedrijven werd alles afgeremd, maar de huidige blogs ziet Cailliau als een gewone voortzetting van de trend die hij destijds in gang zette. En dus niét echt als een Web 2.0-deus-ex-machina.

Wil je het volledige artikel lezen? Ga dan naar de website van De Tijd, waar je wel een login nodig hebt. Heb je die niet? Loop dan bij de dichtstbijzijnde openbare bibliotheek binnen en raadpleeg er de krantendatabank Mediargus.

Geen opmerkingen: